Domowe posiłki dla dzieci: jak przygotowywać
Teraz, gdy już Twoje maleństwo jest gotowe na stały pokarm, możesz zastanowić się nad przygotowywaniem własnych posiłków dla dziecka, zamiast kupowania gotowych. Domowe jedzenie może być równie smaczne i pożywne jak to ze sklepu, zapewniając wszystkie najważniejsze składniki odżywcze dla zachowania zdrowia i rozwoju fizycznego. A jeśli lubisz gotować, będziesz mieć okazję do rozwinięcia skrzydeł na tym polu.
Oto kilka dobrych argumentów za przygotowywaniem własnych posiłków:
- Może okazać się to tańsze od kupowania gotowych potraw. 
- Możesz indywidualnie dobrać smaki i konsystencje. 
- Możesz zaoferować swojemu dziecku urozmaiconą gamę zdrowych i świeżych posiłków. Praktycznie ze wszystkich owoców, warzyw, mięs, drobiu i ryb można przygotować smakowite jedzenie dla dzieci. 
- Samodzielne przygotowywanie jedzenia dla dzieci jest łatwe i szybkie, przy odrobinie praktyki. 
Bądź pewna, że niezależnie od tego, co zaserwujesz – posiłki domowej roboty czy ze sklepu – Twoje dziecko będzie rosnąć i dobrze rozwijać się.
Przygotowanie i gotowanie
Skorzystaj z poniższych porad, przygotowując i gotując dania, które podasz dziecku.
- Kupuj najświeższe i najlepsze owoce, warzywa i mięso, na jakie możesz sobie pozwolić. 
- Przechowuj żywność w bezpiecznej temperaturze. Żywność w lodówce powinna znajdować się w temperaturze ok. 4,4 stopni Celsjusza lub nieco niższej; żywność mrożoną należy przechowywać w temperaturze ok. -17,8 stopni. Zakup termometry zarówno do lodówki, jak i zamrażarki i trzymaj je tam na stałe. 
- Myj dokładnie ręce ciepłą wodą z mydłem i płucz je starannie, zanim dotkniesz surowego lub gotowanego jedzenia. 
- Dokładnie wycieraj i myj wszelkie artykuły żywnościowe przed gotowaniem. Usuń wszelkie skazy i plamy z owoców i warzyw podczas ich przygotowywania. Odetnij nadmiar tkanki tłuszczowej w mięsie. 
- Używaj jednej deski do krojenia owoców i drugiej do mięsa. Pozwala to uniknąć skażenia krzyżowego. 
- Utrzymuj wszystkie naczynia i przybory kuchenne w czystości; dotyczy to też gąbek i ścierek. 
- Pamiętaj, że owoców nie trzeba gotować przed przyrządzeniem z nich purée. Po pocięciu na kawałki, po prostu zetrzyj je blenderem lub robotem kuchennym. 
- Dokładnie gotuj warzywa, najlepiej na parze. Parowanie pozwala zachować więcej witamin i minerałów. Nie dopuszczaj do przegotowania, które eliminuje kluczowe składniki odżywcze. 
- Dobrze wypiekaj mięso do stanu średnio lub dobrze wypieczonego—co najmniej 71 stopni Celsjusza. Opiekaj, piecz lub podsmażaj, stosując olej w sprayu. 
- Zachowaj płyn wygotowany z warzyw i mięs, aby użyć go w razie potrzeby do rozrzedzenia dziecięcej potrawki. 
- Rób purée lub rozcieraj jedzenie do pożądanej konsystencji. Nie musisz dodawać soli, cukru ani przypraw. 
Twoje dziecko pokocha smak świeżych, nieprzyprawionych potraw.
Sprzęt i przybory
Poza podstawowym sprzętem kuchennym, będziesz potrzebować jedynie kilku dodatkowych elementów:
- Robot kuchenny lub blender do rozdrabniania mięsa, warzyw i owoców na gładką konsystencję. W miarę jak Twoje dziecko zacznie jeść większe kawałki, możesz po prostu użyć widelca albo tłuczka. 
- Niedrogi parowar na garnek z wodą do gotowania warzyw. Pozwoli zapobiec wygotowywaniu się cennych składników odżywczych, ponieważ warzywa nie mają kontaktu z wodą. 
Jeżeli zdecydujesz się zrobić większe porcje pokarmu i zamrozić je na później, potrzebne będą też następujące rzeczy:
- Tacki na kostki lodu 
- Blachy na ciastka 
- Papier woskowany lub folia celofanowa 
- Woreczki z zamkiem do zamrażarki 
- Taśma do zamrażarki 
- Markery 
Przygotowywanie pokarmu dla dziecka z potraw codziennych
Zaadaptowanie normalnie serwowanego przez Ciebie jedzenia to świetny sposób, aby zacząć wprowadzać dziecku smaki i potrawy, z którymi mają zazwyczaj do czynienia starsze dzieci i dorośli.
Wystarczy zastosować się do tych wskazówek:
- Zetrzyj porcję posiłku dla dorosłych, ZANIM dodasz jakąkolwiek wyraźną przyprawę lub sól. 
- Jeśli nie zamierzasz od razu podawać ugotowanego jedzenia, możesz przechować je w lodówce przez maksymalnie dwa dni. Wyrzuć je po dwóch dniach. 
- Unikaj potraw smażonych. Wnoszą one zbyt wiele niezdrowych tłuszczów nasyconych do diety Twojego dziecka. 
- Sprawdź temperaturę gotowanej lub odgrzewanej żywności palcem, aby upewnić się, że nie jest za gorąca. Dobrze wymieszaj, aby wyrównać temperaturę, szczególnie w przypadku podgrzewania w kuchence mikrofalowej. 
- Jeżeli Twoje dziecko nie zje całej porcji, wyrzuć resztki. Nigdy nie odgrzewaj ani nie zostawiaj na później (aby uniknąć skażenia bateriami). 
Przyrządzanie pokarmu na później
- Po rozdrobnieniu jedzenia, rozlej je w tacki na kostki lodu. 
- Przykryj tacki folią plastikową lub papierem woskowanym. 
- Jeżeli przygotowujesz duże partie, umieść tacki na blachach do pieczenia a następnie ustaw stos z blach w zamrażarce. 
- Po zamrożeniu kostek jedzenia, wyjmij je z tacek i umieść w szczelnych woreczkach z zamkiem. 
- Opisz i dodaj datę markerem lub za pomocą taśmy do zamrażarek. (Żywność z lodówki powinna zostać wykorzystana w ciągu dwóch dni, natomiast z zamrożonej można korzystać przez dwa do czterech miesięcy.) 
- Wyjmuj kostki w miarę zapotrzebowania i rozmrażaj je w lodówce lub mikrofali. (Zacznij od niewielkiej porcji, aby uniknąć wyrzucania resztek; rozmrażanie i podgrzewanie w mikrofali to szybka sprawa.) 
- Jeżeli rozmroziłaś lub odgrzałaś pokarm w mikrofalówce, koniecznie sprawdź jego temperaturę po wymieszaniu, i przed podaniem, aby nie był zbyt gorący. Sprawdź też czy zamrożona potrawa nie jest zimna… 
Dzięki tym poradom i Twojemu zapałowi maleństwo będzie mogło delektować się wspaniałymi, pożywnymi posiłkami, które pozwolą też zaoszczędzić Ci trochę pieniędzy!
CZYTAJ WIĘCEJ NA TEMAT DZIECKO
Dołącz do klubu Pampers i otrzymaj:

