Gotowanie z dziećmi

Większość małych dzieci i przedszkolaków uwielbia „pomagać” w kuchni. Oprócz zabawy przy przygotowywaniu posiłku dziecko nabiera zdrowych nawyków żywieniowych. Oto jak najlepiej wykorzystać swojego asystenta w kuchni.

Wybierz prosty przepis

Przy wyborze potrawy weź pod uwagę wiek i poziom rozwoju dziecka. Idealny jest np. owocowo-jogurtowy deser, ponieważ nie wymaga wielu składników. Małe dzieci lubią wkładać paluszki do buzi, unikaj więc wszystkiego, co zawiera potencjalnie szkodliwe nieugotowane składniki (na przykład surowe ciasto z surowymi jajkami).

Róbcie wspólne zakupy

Wspomóż rozwój swojego dziecka, czyniąc z zakupów okazję do nauki. Kiedy bierzesz przedmioty z półek, omawiaj ich wpływ na smak potrawy („Te jagody dodadzą słodyczy do naszych babeczek!”), zapytaj swoje dziecko, czy chce czerwoną, żółtą, czy zieloną paprykę w sałatce lub daj mu małą lekcję literowania, wskazując na litery na opakowaniu.

Wykorzystuj je przy prostych zadaniach

Czynności w kuchni nadające się dla małych dzieci to np.: płukanie owoców, dodawanie cukru lub innych składników, mieszanie, tłuczenie lub uklepywanie. Fajną zabawą dla starszego dziecka jest układanie jagód na przygotowanych omletach, aby stworzyć uśmiechnięte buzie lub swoje inicjały.

Nadzoruj wszystko

Środki ostrożności i stały nadzór w kuchni są kluczowe. Powiedz dziecku, czego nie powinno dotykać: pracującego miksera, ostrych sztućców i gorących powierzchni. Pamiętaj, aby zawsze skierować uchwyty garnków w głąb kuchenki, aby uniknąć wypadków.

Pochwal zdolności kulinarne dziecka, kiedy wspólnie próbujecie potraw i spróbuj zignorować stan kuchni. Ważne jest, że pewność siebie dziecka rośnie dzięki nabywaniu nowych umiejętności i próbowaniu nowych potraw. Baw się dobrze!

Zgoda na pliki cookie