Przygotowywanie własnych potraw dla dziecka

Domowej roboty posiłki dziecięce stanowią smaczną alternatywę dla potraw ze sklepu. Oto, jak wprawić się w tej sztuce.

Zainwestuj w podstawowe przybory

Będziesz potrzebować blendera lub robota kuchennego, noża do siekania oraz tacek na kostki lodu, w których zamrozisz dodatkowe partie jedzenia.

Utrzymuj czystość

Układ odpornościowy Twojego dziecka ciągle się rozwija, dlatego myj i wycieraj owoce i warzywa przed ugotowaniem ich. Utrzymuj blat kuchenny w czystości i odpowiednio przechowuj żywność. Wyrzucaj resztki jedzenia z miski dziecka.

Gotuj to, co jesz

Jeżeli na obiad są bataty z rybą, wrzuć dodatkowego ziemniaka dla dziecka. Dziecięca porcja nie wymaga przyprawiania; serwuj ją w letniej temperaturze (rozdrobnioną dla mniejszych dzieci), aby maleństwo nie sparzyło sobie buzi. Nie wszystkie artykuły spożywcze nadają się dla małego dziecka: poczekaj, aż trochę podrośnie, zanim podasz mu szpinak, buraczki, rzepę, marchewkę czy kapustę.

Zacznij powoli

Wprowadzaj po jednej potrawie. Odczekanie dwóch lub trzech dni, zanim wprowadzisz kolejną pozwoli Ci monitorować ewentualne reakcje alergiczne.

Wypróbuj te sprawdzone klasyki, aby rozpieścić kubki smakowe maleństwa:

Jabłka i gruszki

Obierz, wydrąż i ugotuj tradycyjnie lub na parze. Rozetrzyj na drobno i podaj.

Zielony banan

Obierz dojrzałego banana i awokado. Rozetrzyj je razem na gładko (nie trzeba gotować!).

Jeżeli Twojemu dziecku nie spodoba się od razu stały pokarm, nie martw się zbytnio: tak czy inaczej, mleko matki lub sztuczne jest podstawowym źródłem składników odżywczychw pierwszym roku życia dziecka. Tymczasem, po prostu czerp radość z wprowadzania maleństwa we wspaniały świat smaków.

Zgoda na pliki cookie