Przygotowywanie własnych potraw dla dziecka
Domowej roboty posiłki dziecięce stanowią smaczną alternatywę dla potraw ze sklepu. Oto, jak wprawić się w tej sztuce.
Zainwestuj w podstawowe przybory
Będziesz potrzebować blendera lub robota kuchennego, noża do siekania oraz tacek na kostki lodu, w których zamrozisz dodatkowe partie jedzenia.
Utrzymuj czystość
Układ odpornościowy Twojego dziecka ciągle się rozwija, dlatego myj i wycieraj owoce i warzywa przed ugotowaniem ich. Utrzymuj blat kuchenny w czystości i odpowiednio przechowuj żywność. Wyrzucaj resztki jedzenia z miski dziecka.
Gotuj to, co jesz
Jeżeli na obiad są bataty z rybą, wrzuć dodatkowego ziemniaka dla dziecka. Dziecięca porcja nie wymaga przyprawiania; serwuj ją w letniej temperaturze (rozdrobnioną dla mniejszych dzieci), aby maleństwo nie sparzyło sobie buzi. Nie wszystkie artykuły spożywcze nadają się dla małego dziecka: poczekaj, aż trochę podrośnie, zanim podasz mu szpinak, buraczki, rzepę, marchewkę czy kapustę.
Zacznij powoli
Wprowadzaj po jednej potrawie. Odczekanie dwóch lub trzech dni, zanim wprowadzisz kolejną pozwoli Ci monitorować ewentualne reakcje alergiczne.
Wypróbuj te sprawdzone klasyki, aby rozpieścić kubki smakowe maleństwa:
Jabłka i gruszki
Obierz, wydrąż i ugotuj tradycyjnie lub na parze. Rozetrzyj na drobno i podaj.
Zielony banan
Obierz dojrzałego banana i awokado. Rozetrzyj je razem na gładko (nie trzeba gotować!).
Jeżeli Twojemu dziecku nie spodoba się od razu stały pokarm, nie martw się zbytnio: tak czy inaczej, mleko matki lub sztuczne jest podstawowym źródłem składników odżywczychw pierwszym roku życia dziecka. Tymczasem, po prostu czerp radość z wprowadzania maleństwa we wspaniały świat smaków.
CZYTAJ WIĘCEJ NA TEMAT DZIECKO
Dołącz do klubu Pampers i otrzymaj: