Odżywianie podczas ciąży: Węglowodany

Mogłaś słyszeć sprzeczne informacje na temat węglowodanów. Są one ważne dla sportowców, ponieważ dostarczają dużo energii, ale niektóre źródła twierdzą, że są to puste kalorie i zalecają ich ograniczenie, aby lepiej kontrolować swoją wagę. Jak w rzeczywistości ma się sprawa z węglowodanami i jaką rolę odgrywają one w ciąży? Odpowiedzi zależą od typu pokarmów zawierających węglowodany, które spożywasz.

Rozróżnienie „dobrych” od „złych”

Nie wszystkie węglowodany są takie same. Proste węglowodany zawierają dużo kalorii i energii, ale nie mają dużej wartości odżywczej. Do węglowodanów prostych należą białe pieczywo, ryż lub makaron, przetworzone zboża, ciastka, ciasta, niezdrowe przekąski i cukry.

Złożone węglowodany pełne są minerałów, białka i błonnika —, które są potrzebne Tobie i Twojemu dziecku. Warzywa, owoce, pieczywo z pełnego ziarna, płatki, makaron, brązowy ryż, suszone warzywa i groch oraz gotowane lub pieczone w łupinach ziemniaki zawierają węglowodany złożone.

Zalety węglowodanów złożonych

Nie ma określonego zalecanego dziennego spożycia (ZDS) węglowodanów w trakcie ciąży. Większość specjalistów od żywienia uważa jednak, że powinny one stanowić około 60 procent ilości dziennych kalorii.

Sześćdziesiąt procent może wydawać się dużą liczbą, ale weź pod uwagę następujące korzyści dla przyszłych mam: Błonnik w złożonych węglowodanach, takich jak owoce i warzywa, pomaga przy zaparciach, które mogą występować w trakcie ciąży. Niektórym kobietom węglowodany pomagają też złagodzić nudności w trakcie pierwszego trymestru.

Najlepsze wykorzystanie węglowodanów złożonych

Najwięcej wartości odżywczych z węglowodanów możesz uzyskać, stosując się do następujących wskazówek:

  • Jedz świeże lub mrożone warzywa i owoce. Mają większą wartość odżywczą niż te z puszki. Spróbuj jeść surowe warzywa i owoce każdego dnia w roli przekąski.

  • Przy przygotowywaniu warzyw delikatnie i krótko je smaż, podgrzewaj w mikrofalówce lub gotuj na parze, aby zachowały swoje witaminy i minerały.

  • Gdy to możliwe, odpuść sobie gęste sosy i masło. Te tłuste dodatki są zapychające i pozostawiają mniej miejsca na wartościowe pokarmy.

  • Gdy jest to możliwe, przestaw się na pieczywo, makaron i płatki z pełnego ziarna…

Spożywanie zdrowych złożonych węglowodanów zamiast przetworzonych prostych pomoże Ci utrzymać niski poziom cukru we krwi i zdrową wagę w trakcie ciąży.

Zgoda na pliki cookie